De archeoloog

eenmaal archeoloog

Nu de studie afgerond is kan het werk beginnen. Afhankelijk van de specialisatie van de archeoloog kan deze bijvoorbeeld hunebedden of oude grafheuvels gaan onderzoeken. Natuurlijk zijn er veel meer takken van de archeologie die te onderzoeken zijn.

 

Enkele verschillende takken van archeologie:

Industriële archeologie: Deze tak van archeologie houdt zich bezig met het onderzoek naar oudere vormen van industrie. Dit betreft niet alleen het tijdperk van de industriële revolutie maar gaat nog verder terug.

Landschapsarcheologie: Houdt zich bezig met de manier waarop een landschap is gevormd en wat de invloed van de mens daarop is geweest.

Zoöarcheologie: Houd zich bezig met het onderzoek van dierlijke resten die bij opgravingen gevonden zijn.

Onderwaterarcheologie: Deze tak heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek van materiële overblijfselen van onder het wateroppervlak. Deze tak is een op zich staande tak van archeologie omdat de opgravingen specialistisch zijn.

Paleopathologie:  Deze tak van archeologie houd zich bezig met de bepaalde ziektes die ervoor gezorgd kunnen hebben dat een bepaalde soort is uitgestorven. Dit word gedaan aan de hand van materiële vondsten die worden onderzocht op kenmerken van een virus of ziekte.

 

Forensische archeologie: In deze tak gaat het over het bergen en onderzoeken van menselijke resten die gevonden zijn. Bij een moord of een gevonden persoon die vermist is geweest word ook een forensisch archeoloog ingeschakeld voor het onderzoek.